Icoane Facatoare de Minuni

Cateva din numeroasele manastiri si schituri din Romania sunt cunoscute printre credinciosi pentru ca adapostesc icoane facatoare de minuni, icoane ce au sarit in ajutorul oamenilor la vremuri grele. Unele dintre aceste icoane sunt foarte vechi, au de cele mai multe ori origini incerte si se pune ca au dus la vindecari miraculoase de boli precum si la alte efecte miraculoase. Aceste manastiri au devenit datorita acestor icoane loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi.

La Manastirea Dalhauti din Vrancea se afla o icoana facatoarea de minuni a Maicii Domnului. Aceasta icoana a fost renumita totdeauna in caz de seceta. O icoana facatoare de minuni, considerata cea mai importanta din sudul Moldovei, se afla la Manastirea Adam din Judetul Galati. Este o icoana a Maicii Domnului, care a fost adusa la aceasta manastire in jurul anului 1550 din Locurile Sfinte. Icoana este renumita pentru ca se spune ca aduce ploaia.

La Manastirea Neamt exista o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care se spune ca este o copie dupa prima icoana crestina. Icoana a fost adusa la manastire in anul 1415, ramanand aici pana astazi si indemnand pe multi credinciosi sa faca pelerinaj ca sa i se inchine. In aceasta parte a tarii, alte icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului se afla la Manastirea Agapia si la Manastirea Durau. In Iasi se afla icoana facatoare de minuni a Sfantului Spiridon. Aceasta se afla in Biserica Sfantul Spiridon, si este asezata in partea dreapta a naosului, intre catapeteasma si tronul arhieresc. La Manastirea Vorona, manastire ce se afla in partea de sud-vest a judetului Botosani, se afla moastele facatoare de minuni ale Cuviosului Onufrie si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Nu prea departe la multa mai cunoscuta Manastire Putna se afla o alta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

In Bucuresti o importanta icoana factoare de minuni a Maicii Domnului se afla la Biserica Gradina Icoanei. Icoana de aici a fost gasita pe locul unde acum se afla biserica. Se spune despre aceasta icoana ca este singura icoana facatoare de minuni din tara care avertizeaza sonor. O alta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Bucuresti se afla la Biserica Coltea.

O importanta icoana facatoare de minuni din zona centrala a tarii se afla la Manastirea Namaiesti, din Judetul Arges. Biserica acestei manastiri se afla intr-o grota. Despre aceasta icoana se spune ca ar fi dus la niste vindecari miraculoase ale unor boli.

In partea de nord a tarii o icoana facatoare de minuni se afla la Manastirea Rohia, din Tara Lapusului. Aceasta icoana a fost pictata de calugarul Nicanor de la Sfantul Munte Athos.

In zona Aradului se afla Manastirea Hodos-Bodrog, unde se gaseste o alta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune ca a fost descoperita intr-o movila cu pamant de coarnele unui taur, chiar pe locul unde acum se afla biserica. Aceasta manastire este situata langa Moneasa este una dintre cele mai vechi asezari ecleziastice din Romania, fiind construita in anul 1177.