Un sport periculos si spectaculos

Canioningul este un sport relativ recent, care se pare ca a fost inventat in anii '80 de niste speologi francezi si este foarte apreciat in prezent in Europe si in Statele Unite ale Americii. Acest sport se manifesta in special sub forma coborarilor pe torentele din canioane si defilee sau pe torentele cascadelor alpine, a traversarii inot a acumularilor de apa, sau a deplasarii prin apa raurilor de munte. si presupune cunostinte solide de folosire a tehnicilor si echipamentelor de alpinism, precum si dotarea cu costume asemanatoare celor de scafandru. Un practicant de canioning trebuie sa aiba asupra sa o coarda de 40 - 50 m, ham, blocatoare, pitoane, bucati de cordelina, casca de protectie, un costum de neopren precum cel de scafandru si nu in cele din urma foarte mult curaj si spirit de aventura. Pentru practicarea acestui sport este necesara o atentie sporita, fiind totusi un sport extrem de periculos.

Canioane amenajate

In Carpatii romanesti exista un numar mare de canioane ce ar putea prezenta un interes deosebit pentru o mare categorie de turisti. Spectaculozitatea lor dar mai ales dorinta de a le pastra si conserva au facut ca acestea sa fie neamenajate in vederea parcurgerii lor. In Masivul Piatra Mare exista doua canioane amenajate, Canionul Sapte Scari si Cascada Tamina, foarte spectaculoase, primul dintre ele fiind o insiruire de mai multe cascade si avand pe cuprinsul lui amplasate, dupa cum ii spune si numele, sapte scari. Parcurgerea acestor canioane desi nu prezinta dificultati prea mari trebuie totusi facuta cu atentie datorita existentei pericolului de alunecare, mai ales pe timp de iarna, cand totusi nu este recomandata.

Cele mai spectaculoase canioane

Canioningul se poate practica in cele mai multe din marile masive montane din Romania, acolo unde sunt cursuri de apa sapate in albie stancoasa si intrerupte de cascade. Una din cele mai reprezentative zone pentru practicarea acestui sport extrem este partea de sud-vest a Romaniei, mai exact Muntii Parang, Mehedinti, Valcan unde se poate practica acest sport intr-un mod organizat insotiti de persoane cunoscatoare ale fenomenului. Ca trasee se pot recomanda in acesti munti Defileul Gropului cu Apa (Muntii Valcan), Canionul Vanturatoarea (Valea Cernei) si Canionul Ramnutei (Valea Cernei). Muntii Apuseni ofera si ei posibilitatea practicari acestui sport, suprafata lor fiind impanzita de un numar mare de cascade spectaculoase si canioane. Cele mai reprezentative sunt cascadele Bihorului, canioanele Oselului si Galbena. In Munti Vrancei deasemeni intalnim Valea Vacariei, in Muntii Ceahlau Defileul Stanilelor, Cheile Bistrei Mici si Paraul lui Martin cu cascada Duruitoarea. Trasee de canioning se mai pot gasi si in micile defilee care pleaca din Cheile Bicazului - Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului;

Cum se practica in Romania

Acest sport se poate practia la noi mai ales prin intermediul programelor turistice oferite de diverse agentii de turism, unde doritorii de senzatii tari au parte atat de instructori calificati cat si de echipament adecvat. O alta posibilitate ar mai fi inscrierea intr-unul din numeroasele cluburi montane din Romania ai caror membri practica si aceasta activitate. Ca reguli practicaea acestui sport presupune existenta unui grup de minim 3 persoane, o conditie fizica foarte buna, un echipament adecvat in stare buna de functionare, precum si cunostinte solide de folosire a corzii si a echipamentelor de asigurare folosite in escalada sportive.