Muntii Bucegi - leaganul alpinismului Romanesc

Masivul Bucegii reprezinta pentru alpinismul romanesc atat inceputul acestui sport in Romania cat si prinipalul loc de practicare al acestui sport in momentul de fata. In Masivul Bucegi, zonele interesante de practicare a alpinismului si escaladei sportive se gasesc in principal in abruptul prahovean al culmii principale, format din peretii Jepilor Mici, Caraimanului si Costilei, din culmile nordice ale Morarului si Bucsoiului, In partea nord-vestica se gaseste abruptul dinspre Bran al Culmii Strunga, deasemeni loc propice practicarii escaladei. Un loc foarte bun pentru antrenamente scoala se afla in zona centrala a masivului, pe Valea Ialomitei, in zona Pestera - Horoba;

Cheile Bicazului - dificultate maxima

Considerate de unii, probabil pe buna dreptate drept cea mai dificila zona de escalada din tara, Cheile Bicazului si Muntii Hasmas ofera un mare numar de trasee alpine, cele mai multe de grad mare de dificultate. Traseele alpine din aceasta zona pot pune numeroase probleme celor ce cuteza sa le strabata, orice traseu facut putand fi considerat drept o mare realizare in domeniul acestui sport. Inaltimile ametitoare ale peretilor, dificultatea traseelor alpine, salbaticia si splendoarea peisajului si nu in ultimul rand provocatoarea senzatie de libertate pe care ti-o da practicarea acestui sport, aduc vara de vara in Cheile Bicazului un numar mare de alpinisti romani si straini. O simpla plimbare pe jos intr-o zi de vara prin Cheile Bicazului, in zona cu abrupturile cele mai impresionante poate crea oricarui turist o imagine de neuitat asupra paradisului alpin din aceasta zona.

Piatra Craiului - paradis alpin

Cunoscuta in literature de specialitate ca fiind un accidente geologic, masivul Piatra Craiului se prezinta ca o creasta alba, stralucitoare, din calcar jurasic ce se distinge net fata de muntii din jur prin spectaculozitate. Pentru alpinisti acest masiv reprezinta a doua mare zona de catarare din tara ca numar de trasee. Aria Pietrei Craiului este cuprinsa intre culoarul Rucar - Bran la sud est catre Leaota si Bucegi si culoarul Vailor Dambovitei si Barsei la vest si nord-vest catre Muntii Iezerului si Fagarasului.

Provocari alpine de iarna

Alpinismul de iarna in Romania se poate practica in cele mai mari masive muntoase si presupune un echipament adecvat si o buna pregatire fizica si cunoastere a tehnicilor specifice acestui sport. Cele mai dificile trasee de iarna din Romania sunt creasta Fagarasului, datorita lungimi traseului, cantitatii mari de zapada si iminentului pericol de a se porni avalanse de zapada si creasta Pietrei Craiului, datorita ingustimi crestei si a reliefului deosebi de accidentat. In aceste doua masive montane au avut loc de-a lungul timpului si cele mai multe accidente montane ale pasionatilor de alpinism de iarna. Alte creste interesante de parcurs iarna sunt cele ale muntilor Rodnei, Calimani, Parang, Retezat, Bihor.

Alte destinatii alpine

Romania dispune de un potential de practicare a alpinismului foarte variat. Pe langa cele mai importante trei zone (Bucegi, Piatra Craiului, Cheile Bicazului-Hasmas), exista numeroase alte locuri cu trasee alpine variate ca dificultate. In Carpatii Occidentali se poate practica escalada in Cheile Turzii (cele mai spectaculoase chei din zona), Muntii Trascau cu multitudinea lor de chei si defilee, Cheile Craciunesti din Muntii Metaliferi. Carpatii Meridionali ofera cele mai multe zone propice practicari alpinismului in Muntii Aninei (Cheile Nerei), Muntii Mehedinti (Valea Cernei), Muntii Parang (Cheile Oltetului), Muntii Retezat, Masivul Buila-Vanturarita, Muntii Capatanii, Masivul Cozia, Muntii Fagarasului, Masivul Leaota (Cheile Crovului), Masivul Postavarul (Cheile Rasnoavei) si Masivul Piatra Mare. Carpatii Orientali nu sunt prea bogati in pereti de stanca spectaculosi dar cu toate acestea se pot gasi suficiente zone de practicare a escaladei in Muntii Ciucas, Muntii Harghitei (Cheile Varghisului), Masivul Ceahlau, Masivul Rarau, Muntii Calimani si Muntii Gutai.

site recomandat: http://www.roclimbing.net/