Slanic Moldova

Descriere: Pentru calitatile terapeutice ale celor peste celor 20 de izvoare de apa minerale, pentru clima si asezarea sa pitoreasca, statiunea Slanic - Moldova si-a capatat un bun renume in tara noastra si in afara granitelor. Este situata in Carpatii Rasariteni, in Muntii Oituz, pe valea Slanicului, la o altitudine de 530 m, la 18 km sud-vest de orasul Targul Ocna si la 84 km de Bacau. Primele izvoare din Slanic Moldova au fost descoperite in anul 1801. Cea dintai analiza a apelor s-a facut in 1852, iar dupa 1877 apareau aici primele instalatii balneare. Cat despre valoarea terapeutica a acestora, ea a fost confirmata de-a lungul vremii si de unele medalii obtinute la diferite expozitii internationale (Paris, Frankfurt, Viena) fiind comparate de catre specialisti cu cele din Karlovy-Vary, Vichy, Aix-Le-Bains.

Distrusa aproape in intregime in timpul primului razboi mondial, statiunea, refacuta si modernizata, cunoaste o mare dezvoltare in zilele noastre, binemeritand mai mult decat oricand denumirea de Perla Moldovei.

Acces:
- cu trenul pana in autogara Targul Ocna si de aici cu autobuzu l(18 km) pina in statiune.
- pe sosea, prin DN 12 A, Onesti - Miercurea Ciuc pana la Targul Ocna, apoi pe DN 12 B pana in statiune sau prin DN 11 Bacau - Brasov pana in Onesti, apoi traseul prin Targul Ocna.

Factori naturali de cura: Principala bogatie a statiunii Slanic-Moldova o constituie izvoarele de apa minerala carbogazoase, bicarbonate, cloruro-sodice, usor sulfuroase, mofeta, climatul subalpin (cu aer pur, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi si cu temperatura medie anuala de 7,4 grade Celsius), la care se adauga microclimatul de salina ( din salina de la Targul Ocna).

Indicatii terapeutice:
La Slanic-Moldova se pot trata in tot cursul anului: afectiuni ale aparatului digestiv si glandelor anexe ( gastrite cronice, ulcere gastrice si duodenale, colite cronice nespecifice s.a.), afectiuni hepato-biliare ( dischinezie biliara, colecistice cronice s.a.), afectiuni ale cailor respiratorii ( traheo-bronsite cronice, astm alergic, emfizem pulmonar, rinosinuzite cronice s.a.), afectiuni metabolice si de nutritie ( diabet, obezitate s.a.), afectiuni ale rinichilor si cailor urinare, afectiuni neurologice periferice, afectiuni post-traumatice, iar ca boli asociate afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, afectiuni cardio-vasculare, endocrine, ginecologice, boli profesionale, nevroze astenice.

Contraindicatii: Sunt contraindicate bolile infectioase, tumorile maligne, precum si contraindicatiile speciale pe forme si stadii de boala, stabilite de medic.

Instalatii si proceduri de cura:
- buvete cu apa minerala pentru cura interna;
- instalatii pentru bai calde cu apa minerala;
- instalatii pentru terapie respiratorie (camera barica, aerosoli si inhalatii);
- instalatii pentru fizioterapie ( electroterapie, hidroterapie, termoterapie);
- sali pentru gimnastica medicala, masaje, sauna;
- instalatii pentru mofeta, pentru tratarea unor afectiuni vasculare periferice;
Cura balneara este de 18 zile. Ea se repeta consecutiv cel putin trei ani. Respectarea stricta a indicatiilor medicului este garantia rezultatelor favorabile. Apa minerala se bea direct de la izvor. Numai in cazul in care medicul prescrie, se bea apa minerala incalzita.

Posibilitati de agrement:
Amatorii de mici plimbari  si excursii isi pot indrepta pasii spre cateva puncte de interes turistic. O prima atractie o constituie zona izvoarelor minerale, raspandite pe o distanta de cca 2 km, pe ambele maluri ale Slanicului. In aceasta zona se afla si punctul numit "300 de scari", accesibil pe un drum in serpentina format din 300 de trepte lungi, de piatra, care suie in padure pe dealul Dobru (826 m alt.). O alta plimbare se poate face spre cascada Slanic, la 1,5 km de statiune, situata la 559 m alt. Interes prezinta si Poiana Sarata, mica localitate balneoclimaterica ( 450 m alt.), unde se afla un impresionant monument inchinat eroilor cazuti in primul razboi mondial.