Muntii Harghitei fac parte din grupa de vest a Carpatilor Orientali, in partea lor centrala. Muntii Harghitei sunt de origine vulcanica, alaturi de alte 5 mari grupe montane din Carpatii Romanesti. Ei se invecineaza la nord cu muntii Gurghiului, la sud-vest cu Muntii Persani, la sud cu Depresiunea Baraoltului si Muntii Baraoltului, la sud-est cu Muntii Bodocului si la est cu Depresiunea Ciucului. Craterele vulcanice sunt dispuse pe directia nord sud si sunt legate intre ele prin pantele conurilor vulcanice. Aspectul initial al craterelor se pastreaza cel mai bine la varfurile Ostoros, Harghita, Luci, Cucu si Sfanta Ana.

Cele mai inalte varfuri sunt Vf. Harghita Madaras(1800 m), vf. Harghita-Ciceu(1755 m), vf. Coltul Tesit(1709 m) si vf. Muntele Ascutit(1685 m).

Temperatura medie anuala este de 2 grade pe culmile cele mai inalte si 4-6 grade pe platourile vulcanice din vest. In lunile de iarna se inregistreaza temperaturi medii de - 10 grade pe creste si - 6 grade la poalele culmilor. Vremea cea mai propice drumetiilor montane este in perioadele 25 iulie - 10 noiembrie si 15 ianuarie - 15 februarie. Primul inghet se inregistreaza in general la sfarsitul lunii septembrie iar ultimul in luna iunie.