Manastirea Frasinei

Manastirea Frasinei  este situata in comuna Muereasca, la 25 de km de Ramnicu Valcea. Ceea ce face cunoscuta aceasta manastire atat in tara cat si peste hotare este faptul ca femeile nu au acces in acest asezamant, fiind asemanat in acest sens cu manastirile de pe celebrul munte Athos din Grecia.

Biserica de la manastirea Frasinei are hramul Adormirea Maicii Domnului. Intreg ansamblul manastiresc are forma de cetate si este ctitoria Sfintului Calinic de la Cernica, episcopul Rimnicului, care a construit-o intre anii 1860-1863, care impresionat de frumusetea acestor locuri a dorit sa faca din manastirea Frasinei o oaza a spiritualitatii romanesti.

La aproximativ 2 km de manastire ctitorul a asezat o piatra, pe care a fost gravat cu litere chirilice un blestem: "Acest sfint lacas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum: saracia, girbovia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarire sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si sa vina asupra lor fericitul bine".

La manastirea Frasinei vin si foarte multi straini care au auzit despre minunile de aici. Se pare ca lacasul de cult este foarte apreciat peste hotare, staretul manastirii primind sute de scrisori saptaminal, mai ales de la romanii plecati in strainatate. De asemenea, calugarii au fost surprinsi sa constate ca sint si straini stabiliti in Romania, care vin la manastire. Multi dintre ei sint chinezi sau japonezi. La Frasinei vin frecvent familii care aduc bolnavi incurabili, handicapati sau chiar posedati de diavol.