Cetatea Colt

Cetatea de Colt se afla in Tara Hategului, mai exact in Judetul Hunedoara, pe valea Raului Mare, in apropierea uneia din cele mai vechi asezari din aceasta zona, localitatea Rau de Mori.

Cetatea de Colt este o fortificatie care a apartinut o buna perioada de timp cnejilor din familia Candestilor, familie care in vremurile de demult a stapanit aceste meleaguri.

Cetatea a fost construita cu proximativ 7 secole in urma, in ciuda varstei sale mai pastrandu-se si astazi. Zidurile cetatii au o inaltime de 6 - 8 m. Cetatea a fost construita avand o forma triunghiulara, fiind prevazuta cu ziduri inalte si doua turnuri de aparare unde exista un pod mobil. Pe una din partile cetatii nu au fost ridicate ziduri de aparare datorita faptului ca exista un perete de stanca ce era foarte dificil de escaladat. In mijlocul cetatii a fost construit un turn si niste incaperi ce serveau  ca locuinta.

Despre aceasta cetete se spune ca a influentat pe celebrul romancier Jules Verne cand a scris celebra sa carte "Castelul din Carpati".