Cascadele Bihorului

O zona deosebit de interesanta pentru practicanti de canioning o reprezinta zona din apropierea varfului Bihorul Mare (Cucurbata) - 1848 m. Cascadele s-au format pe parailele ce izvorasc din zona dintre varfurile Cucurbata si Piatra Graitoare (mai in nord, 1658 m), in partea de vest a acestor varfuri. Aceste paraie alimenteaza Crisul Negru.

In aceasta zona se poate ajunge din Beius, continuand mai apoi pana in comuna Poiana din Valea Crisului Poienii. Se mai poate cobora inspre cascade din poteca de creasta marcata cu banda rosie unde se poate ajunge si din soseaua ce strabate Valea Ariesului, din dreptul localitatilor Galbena, Vanvulesti, Bubesti.

Exista doua cursuri de apa principale care primesc apa de la mai multe izvoare si anume paraiele Marginea, Izvorul Bihorului, pe cuprinsul carora se formeaza niste cataracte spectaculoase.

Pe paraul Marginea exista cascadele Fantanele (60 m), Hotaran (80 m) si Carligoi (40 m).

Pe paraul Izvorul Bihorului se formeaza cascadele Scara de Argint (in trepte), Valul Miresei (are 2 trepte), Bella Vista ( 50 m,in trepte), Pajului (8 m) si Amazon.